Четверг, 18.04.2024, 23:27


Главная | Регистрация | Вход Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Меню сайта
Гость, кто Вы?
Всего ответов: 45
Меню сайта

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Меню сайта
Главная » 2013 » Январь » 8 » Віртуальна виставка-презентація «Сучасні заклади освіти-2013»
13:43
Віртуальна виставка-презентація «Сучасні заклади освіти-2013»
Лист
на участь у Віртуальній виставці-презентації «Сучасні заклади освіти Донеччини-2013»

Донецька загальноосвітня школа
І-ІІІ ступенів № 100
Донецької міської ради Донецької області

Номінація:
«Сучасні підходи.
Упровадження здоров’язбережувальних інноваційних технологій
в навчально-виховний процес закладів освіти».

Школа ставить за мету виховати різнобічно розвинену, здорову, гармонійну особистість, здатну творчо діяти в соціальних перетвореннях суспільства, здатну і готову до інтелектуальної праці, навчену зберігати та зміцнювати власне здоров’я.
Питання збереження здоров’я учнів є основними у роботі школи.



На основі попередньо проведеного проблемно-орієнтованого аналізу колектив педагогів продовжує подальшу роботу з формування здоров’язберігаючої поведінки у дитини.
Процес упровадження нашої моделі «Школи здоров’я» ми вбачаємо за обов’язкового дотримання таких головних принципів :

Ми маємо за основну задачу сприяти фізичному і моральному оздоровленню дітей та підлітків, підтримувати наявний рівень здоров’я, забезпечувати профілактику шкідливих звичок і безпеку життєдіяльності, виховувати культуру та екологію здоров’я.
Як результати використання здоров’язберігаючих технологій можна окреслити такий сектор впливу:

Характерною особливістю нашої моделі «Школи сприяння здоров’ю та спорту» є впровадження проектів, які забезпечують взаємозв’язок і взаємодоповнення трьох систем: освітньої, медичної, соціально-психологічної. (Додаток 1).
Освітня система
Шлях до розв’язання цієї задачі ми вбачаємо:
1. у вивченні та застосуванні на уроках і позаурочних заняттях здоров’язберігаючих компонентів;
2. у забезпеченні кожному учню базового, а також розширеного рівня освіти в залежності від стану здоров’я, індивідуальних можливостей, схильностей та потреб.
З метою зменшення та оптимізації навантаження на учнів, а також збереження фізичного і психічного здоров’я до навчального плану включено інтегровані курси; більш як 60% педагогів використовують на уроках інтегровані форми навчання та фізкультхвилинки, вправи для корекції зору, зняття напруження, покращення осанки.





Вчителями початкових класів ведуться позакласні години «Розповідь про правильне харчування» та «Корисні звички», «Бути здоровим –престижно», «Здоровому все здорово», «Режим дня та здоров’я». На цих заняттях в учнях розвиваються навички планування правильного режиму дня, вибору продуктів для складання здорового меню, негативного ставлення до шкідливих звичок.

У 5-11 класах теми класних годин наступні:
• Проблеми ігроманії серед дітей та підлітків.
• Зловживання пивом, слабоалкогольними та енергетичними напоями.
• Зловживання міцними спиртними напоями.
• Проблеми тютюнопаління (круглий стіл).
• Наркотичні речовини і наслідки їх вживання.
• Здоров'я юнаків та дівчат у період статевого дозрівання (по групах).
• Захворювання, що передаються статевим шляхом (по групах).

Робота у школі ведеться за п’ятьма напрямками:
1. Педагогіка здоров’я.
Мета: пропаганда здорового способу життя (оздоровчій захід «День Здоров’я», змагання «Козацькі розваги», «Веселі старти», «Турнір лицарів», родинне спортивне змагання «Мама, тато, я»).
Провідна роль у вихованні здорового способу життя належить організації діяльності у позаурочний час.

Основними колективно-творчими справами у нашій школі стали: спортивні й тематичні свята Здоров’я, конференції, Дні здоров’я, конкурси.


Учні нашої школи приймають участь у районних заходах, присвячених пропаганді здорового способу життя.
При підготовці масових заходів залучаються активи класних колективів, рада старшокласників. При організації позаурочної діяльності з укріплення і збереження здоров’я встановлено зв’язки із закладами додаткової освіти, охорони здоров’я, суспільними організаціями.
2. Оздоровчі та профілактичні заходи.
Мета: профілактика захворювань, здійснення заходів з запобігання погіршення здоров’я і допомога дітям у адаптації до наслідків порушення здоров’я.
Основним завданням цього напрямку є науково-практична підготовка кадрів. Ця задача вирішується через педагогічні ради, психолого-педагогічні консиліуми, тренінги, лекції. Для успішної роботи з батьками й учнями педагоги мають різноманітні рекомендації, пам'ятки.
3. Профілактика вживання психоактивних речовин.
Мета: формування здорового стилю життя, ефективної стратегії поведінки, яка запобігає зловживанню наркотичними та іншими ПАР, створювання умов для відкритого довірчого спілкування, сприйняття інформації, творчої атмосфери роботи.
Проводяться тематичні класні години з використанням наочних матеріалів.
4. Фізичне виховання.
Фізичне виховання – традиційна робота школи. Учні мають можливість займатися в спортивних секціях з карате-до, хортингу, спортивної гімнастики, морського більярду та відвідувати спецкурси: «Футбол», «Волейбол», «Аптека природи», «Медико-біологічні основи спорту».


Фізкультурно-оздоровча діяльність у школі в режимі учбового дня виконується у найрізноманітніших формах. До неї входять заходи, доступні і привабливі для більшості учнів.



Завдяки їм у дітей формується здоровий спосіб життя, виникає стійкий інтерес, потреба у фізичному самовдосконаленні.
5. Створення комфортного предметно-просторового середовища.
В оздоровчих цілях створені умови для вдоволення біологічної рухової потреби дітей. В школі для учнів 1-5 класів протягом уроку обов’язково проводиться фізкультхвилинка тривалістю до 5 хвилин. Між уроками діти відпочивають не менш ніж 10 хвилин, а після другого та третього уроку – 20 хвилин.
Не менше 5 днів у навчальному році виділяються на загальношкільні масові фізкультурно-оздоровчі заходи.
Також має вплив на стан здоров’я виконання санітарних норм і правил.



Педагогічні працівники школи контролюють повітряний режим у класних приміщеннях, перевіряють організацію шкільного харчування та якість приготування їжі, забезпечують відповідність розподілу навантаження у розкладі уроків до діючих санітарних правил і норм.
Соціально-психологічна система
Завданням даного блоку є мотивація педагогів до рішення проблеми здоров’я, діагностичне обґрунтування індивідуального освітнього маршруту дитини. У контексті поставленої задачі у школі створено психолого-педагогічну службу та впроваджується моніторинг стану здоров’я учнів.
При вступі дитини до першого класу визначаються її інтелектуальні можливості. За результатами діагностування батькам надаються рекомендації з питань подальшого навчання дитини, розвитку пам’яті, уваги, здатності до навчання, навченості.
Психолого-педагогічна служба також проводить діагностику особистісного розвитку учнів і відношення їх до актуальних проблем сучасності.
Сутність моніторингу оздоровчої функції полягає у виявленні тенденцій у стані здоров’я школярів, прогнозування та корекція його розвитку, відстеження чинників, які позитивно або негативно впливають на стан здоров’я дітей.
Моніторинг оздоровчої функції
1. Аналіз організації літнього оздоровлення.
2. Стан харчування учнів.
3. Рівень захворюваності учнів.
4. Аналіз листків здоров’я.
5. Дотримання БЖ у НВП.
6. Динаміка розумової працездатності учнів.
За результатами моніторингу оздоровчої функції з метою покращення стану здоров’я учнів у школі було впроваджено:
- сокові перерви (вживання учнями 1-4 класів соку за 30 хвилин до сніданку);
- виконання на кожному уроці фізичних вправ для формування правильної постави та ходи та профілактики захворюваності органів зору;
- динамічні та музичні перерви, кольоротерапію для розумового та психічного розвантаження учнів;
- використання завдань здоров’ язбережувальнї тематики на уроках математики, історії, української та російської мови, іноземних мов.

У позаурочний час діти відвідують спортивні гуртки та секції. У школі працюють тренери від БДЮ (секції з хортингу, спортивної гімнастики та футболу).


З початку 2012-2013 навчального року проводиться організаційна сумісна робота з велошколою та футбольним клубом «Орлайн» щодо відкриття в школі в 2013-2014 навчальному році 5-го та 10-го спортивних класів, у яких крім уроків інваріантної та варіативної складової будуть проводитись спортивні тренування з велоспорту та футболу. У 10-му класі з наступного навчального року планується ввести спортивно-юридичний профіль, навчальний план для якого було розроблено сумісно з кафедрою фізичного виховання Донецького інституту післядипломної освіти.
Випускники школи, продовжуючи навчання у вищих і професійних навчальних закладах входять у склад спортивних команд цих закладів.
Велика робота зі збереження здоров'я дитини проводиться із батьками. Педагогами школи була розроблена тематика батьківського лекторію:
• Характеристика змісту поняття «Здоровий спосіб життя».
• Вплив навколишнього середовища на здоров'я людини.
• Молодший школяр: розвиток мозку і пізнавальна діяльність: 1-4 клас.
• Захворювання нервової системи та їх попередження: 5 – 11 клас.
• Інфекційні захворювання та їх профілактика.
• Порушення опорно-рухового апарату та їх профілактика.
• Алергічні стани, шкірні хвороби та їх профілактика.
• «Важка дитина - норма чи відхилення?»
• Девіантна поведінка в дитячому віці, причини виникнення та форми прояву.
• Попередження інфекційних захворювань у період літнього відпочинку.

З 2007 року школа є учасником Національної та Європейської мережі Шкіл сприяння здоров’ю.
З 2012 року школа бере участь у міжнародному проекті «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад».
Майбутнє учня школи здоров’я бути частиною суспільства, яке орієнтується на загальнолюдські цінності; прагне досягти високого рівня інтелектуальності, моральної, духовної, фізичної культури; зазнає потреби у здоровому способі життя; усвідомлює себе частиною природи, прагне до її збереження, шанує себе; усвідомлює свою цінність, цінність свого здоров’я; здатний правильно прийняти рішення у ситуації морального вибору та нести відповідальність перед собою та суспільством за збереження власного здоров’я, здоров’я нації.

Додаток 1
Впровадження ідей школи сприяння здоров’ю та спорту через проекти

1. Проект «Здоровим бути здорово» (1-4 класи)
I. Актуальність проекту. Актуальність обраної теми проекту зі здорового способу життя серед молодших школярів підтверджує статистичний показник здоров'я:
- 25-35% дітей, які прийшли в перший клас, мають фізичні недоліки або хронічні захворювання;
- підвищення кількості травмонебезпечних ситуацій під час освітнього процесу і у вільний час;
- питання профілактики захворювань і формування здорового способу життя займаються 40% з опитаних батьків нашої школи.
II. Мета проекту.
Діагностика та виявлення дітей з різними спортивними нахилами. Моніторинг здоров'я учнів.
Інформування учнів щодо здоров'язбереження (раціональне харчування, рухова активність, основи гігієни)
III. Завдання проекту.
- Створення умов для виявлення спортивних нахилів дітей.
- Систематичне проведення пропедевтичної роботи з питань здоров'язбереження.
- Прищеплення навичок відповідального ставлення до здоров'я.
- Сприяння збереженню здоров'я кожного учня.
- Формування практичного досвіду й інтересів спортивної направленості
IV. Основні форми орагнізації роботи. Бесіди, спортивні свята, конкурси малюнків, години здоров'я, рольові ігри тощо.
V. Виконавці проекту. Адміністрація школи, учні 1-4 класів, учителі, учитель фізичної культури, педагог-організатор, бібіліотекар, батьки, вихователь ГПД, .
VI. Термін реалізації проекту. 2012-2015 роки
УІІ. Очікувані результати.
• Опанування учнями здорових життєвих навичок.
• Поліпшення психологічного клімату в учнівських колективах.
• Формування певної моделі поведінки, яка допоможе уникнути небезпеки для життя і здоров'я.
• Формування позитивної установки на ведення здорового способу життя.
• Розвиток духовних потреб та ціннісних орієнтацій, моральної компетентності.
• Формування свідомого підходу до вибору виду спорту, яким би хотіли займатися.
2. Проект «Здоровим бути модно» (5-6 класи)
I. Актуальність проекту. З кожним роком збільшується кількість дітей і підлітків, які починають пробувати різні психоактивні речовини в шкільному віці, а також потрапляють у залежність від комп'ютерних ігор. Це явище викликає тривогу у вчителів та батьків і дає підставу для посилення профілактичної роботи, спрямованої на пропаганду здорового способу життя.
II. Мета проекту. Засвоєння рівня знань в області формування здорового способу життя та медичної грамотності. Профілактика різного роду залежностей у дітей та підлітків.
III. Завдання проекту.
Сформувати уявлення про позитивні фактории, які впливають на здоров'я; навчити робити свідомий вибір вчинків та поведінки, які дозволяють зберегти та зміцнити здоров'я;
Дати уявлення про негативні фактори ризику здоров'ю дітей, про причини виникнення різного роду залежностей.
Дати уявлення про вплив позитивних і негативних емоцій на здоров'я, у тому числі від спілкування с комп'ютером, перегляду телепередач, участі в азартних іграх.
Сформувати потребу не боячись звертатися до лікаря з будь-яких питань стану здоров'я.
IV. Основні форми орагнізації роботи. Бесіди, круглі столи, робота агітбригади, рольові ігри, обговорення, тренінги тощо.
V. Виконавці проекту. Адміністрація школи, психологи школи, класні керівники, вчителі-предметники, педагог-організатор, медичний працівник, учні 5-6 класів, батьки, бібліотекар.
V І. Термін реалізації проекту. 2012-2015 роки
VПІ. Очікувані результати.
• Зменшення факторів ризику вживання алкоголю, наркотиків, тютюну та
інших факторів, які призводять до нездорового способу життя.
• Опанування учнями здорових життєвих навичок.
• Адекватна самооцінка.
• Здатність усвідомлювати, програмувати і контролювати власну поведінку.
• Зниження потреби до самоутвердження через демонстративну ухиляючу поведінку.
3. Проект «Спорт і здоров'я» (7-9 класи)
I. Актуальність проекту. Для кожної людини здоров'я - це найважливіша
потреба, яка є основою існування та індикатором успішної реалізації усіх її талантів, можливостей та здібностей. Період дорослішання людини підпадає на час її перебування у школі, упродовж якого відбувається погіршення стану її здоров'я. А фізичне виховання залишається основним джерелом для збереження здоров'я.
II. Мета проекту.
1. Засвоєння рівня знань в області формування здорового способу життя та медичної грамотності.
2. Формування та функціонування команд з різних видів спорту.
3. Формування мотивації здорового способу життя у школярів через участь у різноманітних спортивних заходах.
III. Завдання проекту.
• Пропагування здорового способу життя;
• Поширення та активізація спортивного життя учнів;
• Сприяння формуванню у дітей свідомого ставлення до свого здоров'я;
• Створити необхідні умови для функціонування та розвитку спортивних команд.
IV. Основні форми орагнізації роботи. Бесіди, круглі столи, тематичні зустрічі, рольові ігри, обговорення, робота спортивних секцій тощо.
V. Виконавці проекту. Адміністрація школи, психологи школи, класні
керівники, вчителі-предметники, педагог-організатор, медичний працівник, учні 7-9 класів, батьки, бібліотекар, тренери спортивних секцій.
VI. Термін реалізації проекту. 2012-2015 роки
VІІ. Очікувані результати.
• Зменшення факторів ризику вживання алкоголю, наркотиків, тютюну та
інших факторів, які призводять до нездорового способу життя.
• Опанування учнями здорових життєвих навичок.
• Адекватна самооцінка.
• Розвиток стійкого інтересу до занять фізичною культурою та спортом.
• Збільшення кількості учнів, які систематично займаються фізкультурою та спортом.
4.Проект «Професійне самовизначення учнів» (10-11 класи)
I. Актуальність проекту. Демократизація освіти, надання їй професійної спрямованості в старшій школі вимагає пошуку шляхів удосконалення підготовки учнів 10-11 класів до обгрунтованого вибору ними майбутньої професії. Профільна підготовка здійснюється в старших класах з метою забезпечення підготовки учнів до вибору та оволодіння професією, сприяння в побудові ними власної освітньої траєкторії.
II. Мета проекту.
Задоволення освітніх та професійних потреб учнів і формування навичок практичного використання знань в області здорового способу життя та спортивної спрямованості.
III. Завдання проекту.
- Задоволити освітні потреби учнів. Розвивати творчу самостійність.
- Навчити навичкам емоціонального розвантаження.
- Сформувати навички позитивного комунікативного спілкування. Закріпити уявлення про основні компоненти культури здоров'я і здорового способу життя.
- Створити умови для подальшої спортивної підготовки, вибору професії спортивної спрямованості.
IV. Основні форми орагнізації роботи. Уроки фізичної культури, факультативи, круглі столи, робота спортивних секцій, проектна робота, зустрічі з фахівцями, бесіди, рольові ігри тощо.
V. Виконавці проекту. Адміністрація школи, психологи школи, класні керівники, вчителі-предметники, педагог-організатор, медичний працівник, учні 10-11 класів, батьки, бібліотекар, тренери спортивних секцій.
VI. Термін реалізації проекту. 2012-2015 роки
VП. Очікувані результати.
• Виховання високо досвідченої, інтелектуальної, самодостатньої творчої особистості із інноваційним продуктивним типом мислення та діяльності.
• Узагальнення учнем отриманих знань про світ професій та напрями побудови майбутньої професійної кар'єри.
• Професійне самовизначення учнів в умовах ринку праці.
5. Проект «Спорт та школярі» (виховна робота)
I. Актуальність проекту. Аналіз ситуації в школі свідчить про те, що 83% учнів мають відхилення у загальному стані здоров'я. А гарне здоров'я - це запорука чудового настрою, гарного самопочуття, гарної фізичної форми. Значущість проекту полягає в тому, що до фізкультурно-оздоровчої роботи в школі залучаються не тільки вчителі, а й тренери спортивних секцій, медичні працівники, члени АСУМ. Під час роботи над реалізацією проекту відбувається процес соціалізації дітей, що є однією з умов покращення їх фізичного, психічного та духовного здоров'я та залучення до здорового способу життя.
II. Мета проекту. Метою проекту є активізація фізкультурно-оздоровчої діяльності учасників навчально-виховного процесу, пропаганда здорового способу життя та оздоровлення через заняття фізичною культурою та спортом, формування в учнів потреби у руховій активності, залучення до регулярних занять фізкультурою та спортом.
III. Завдання проекту.
• Популяризувати переваги здорового способу життя, поширювати кругозір школярів в області фізичної культури та спорту.
• Залучити якнайбільшу кількість учасників навчально-виховного процесу до занять фізичною культурою та спортом.
• Пропагувати і формувати у вчителів, учнів, батьків здоровий спосіб життя через заняття спортом.
• Формувати систему спортивно-оздоровчої роботи в школі.
• Відпрацювати механізми спільної роботи всіх зацікавлених організацій та установ, спрямованих на розвиток фізичної культури та спорту серед підлітків.
IV. Основні форми організації виховної роботи. Спортивні змагання, шкільні свята, вікторини, шкільна спартакіада, Дні здоров'я.
V. Виконавці проекту. Учителі фізичної культури, керівники спортивних секцій, заступник директора з виховної роботи, педагог-організатор, класні керівники, батьки, учні.
VI. Термін реалізації. 2012-2015 роки.
VІІ. Очікувані результати.
• Підвищення рухової активності учнів
• Самовизначення у виді спорту відповідно до нахилів, уподобань, здібностей кожного учня
• Згуртування учнівських колективів школи
• Налагодження тісних контактів між дітьми, батьками, педагогічними працівниками
• Підвищення результативності участі учнів школи у районних, міських, обласних змаганнях

6 Проект "Науково-методична лабораторія в школі як шлях до реформування шкільної системи освіти"
Актуальність проекту. У зв'язку з реформуванням системи освіти району виникає необхідність модернізації внутрішньо шкільної науково-методичної роботи, її вдосконалення на інноваційній основі, залучення педагогів у пошук, дослідно-експериментальну та творчу діяльність і формування нових підходів до організації науково-методичної роботи.
Мета. Удосконалення структури науково-методичної роботи з педагогами, формування професійно-педагогічної культури вчителів, поширення знань, прогнозування нових педагогічних ідей, технологічні узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду. Завдання проекту.
• Створення умов для самовираження кожного педагога, які сприяють реалізації індивідуальних здібностей та розвитку потягу до професійн :іго самовдосконалення.
• Вивчення та розробка сприятливих умов для використання різноманітних педагогічних технологій з метою підвищення педагогічної майстерності вчителів.
• Надання дієвої допомоги педагогам в удосконаленні їх фахової підготовки.
• Створення організаційних умов для безперервного удосконалення фахової освіти та кваліфікації педагогічних працівників.
• Спрямування роботи педагогів на аналіз умов забезпечення психофізичного здоров'я учнпз, стану викладання предметів.
• Вивчення та впровадження передового педагогічного досвіду педагогів.
Термін реалізації проекту. Безстроковий.
Прогнозований результат: Оволодіння вчителями інноваційними технологіями, зокрема, змзстовно-пошуковими, особистісно-розвивальними, компетентнісно орієнтованого підходу до навчання та виховання, технологією життєтворчості особистості та вироблення власних технологій; оволодіння навичками гуманного демократичного стилю спілкування, індивідуальної педагогічної підтримки, конструктивного розв'язання конфліктів та протиріч.

Гід-файл
Донецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 100
Номінація «Упровадження здоров’язбережувальних інноваційних
технологій у навчально-виховний процес закладів освіти»
1. Впровадження ідей «Школи сприяння здоровя та спорту через проекти». Матеріали містять опис проектів для учнів 1-4 класів «Здоровим бути здорово», 5-6 класів «Здоровим бути модно», 7-9 класів «Спорт і здоров’я», 10-11 класів «Професійне самовизначення учнів», з виховної роботи «Спорт і школярі», з науково-методичної роботи «Науково-методична лабораторія школи як шлях до реформування шкільної системи освіти».
2. Презентація «Модель розвитку ДЗОШ І-ІІІ ступенів № 100»
3. Збірник розробок уроків «Запровадження здоровязберігаючих технологій на уроках в школі». (Урок – тренінг з біології «Імунітет» учителя-методиста вищої категорії Черкун Л.І., урок з основ здоровя в 1-му класі «Де ховається здоровя» та 4 –му класі «Здоровя людини як індивідуальна так і суспільна цінність» учителя І категорії Єгорової І.М., урок з основ здоровя «Статеві відносини. ВІЛ-інфекція та СНІД» учителя І категорії Калуцьких М.В., урок здоровя в 1-му класі «Як слід харчуватися» учителя І категорії Шевченко О.В.)
4. Збірник розробок позакласних заходів «Запровадження здоровязберігаючих технологій в позакласній роботі». («Веселі старти», «Турнір Лицарів», усний журнал «Режим дня і здоровя», «Здоровому все здорово» -для початкової школи, «Бути здоровим – престижно» - для учнів 8 класу).
5. Методичні матеріали з питань практичної психології ( розробка інтерактивного заняття з елементами тренінгу «Вплив емоцій на психічне здоровя педагогів» та «Здоровя нації в ХХІ столітті. Профілактика наркоманії» , підготовлені психологами Ткачук Л.В., Калуцьких М.В.)
6. Комплекс фізичних вправ з формування постави та ходи у людини містить вправи для профілактикитакорекції захворювань хребта, розроблені вчителем фізичної культури Київською Т.І.
7. Матеріали щодо введення музичних перерв у школі «Музична терапія як засіб реалізації здоровязберігаючих технологій» учителя-методиста вищої категорії Назарової І.В.

Запрошуємо до співпраці.

Відділ освіти Петровської районої у місті Донецьку ради
Донецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 100
Директор школи : Антіпова І.П.
83010, м. Донецьк-10, пл. Перемоги, буд. 21
Телефон: 062-313-80-64
Електронна пошта: school-100doneck@mail.ru
Просмотров: 835 | Добавил: Кристина3039 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Наши друзья
Наши друзья
«  Январь 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Наши друзья
Наши друзья
  • Міністерство науки і освіти Украіни
  • Донецкий институт последипломного образования
  • Петровский РОО
  • Донецкая общеобразовательная школа № 87
  • Донецкая общеобразовательная школа № 104
  • Донецкая общеобразовательная школа № 106
  • Образовательный портал ПЕДПРЕСА
  • Copyright MyCorp © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz